Richard Swartz om EMU 2011 och 2003. Nog borde han be om ursäkt.


Richard Swartz, Kolumn DN den 1 okt 2011:

 
- Den vackra europeiska mångfalden är ett mycket allvarligt hinder för ett gemensamt Europa. Att vi så länge förträngt detta faktum är mer än besynnerligt då det ligger i öppen dager. Hur kan någon besöka till exempel Berlin och Aten utan att se att det rör sig om två helt skilda världar?


- I ett slags yra inför ett större, gemensamt Europa har vi valt att låtsas som om de inte fanns.

- I dagens kris kan det verka obegripligt att någon verkligen trodde att detta skulle vara möjligt: att stater som Grekland, Portugal, Spanien eller Italien skulle klara av att hålla jämna steg med /Tyskland/ den enda stat i Europa som kvalificerat sig för den globaliserade ekonomin.


Läs mer här


Richard Swartz, SvD 24/9 2003:


- Det var Europa som uppdagade sanningen om oss. Underklassen vill inte ha med detta Europa att göra; inte folk på landet, de utan utbildning, de som lever på bidrag, inte "nejtanter", inte de offentliganställda.


- Det hjälpte inte att överklassen var för Europa, folk i stora städer, de som reser och far, akademiker, LO och industri, eliten i de etablerade partierna.


- Vem kom på den dumma idén att folkomrösta om euron? Den dumma - och arroganta - överklassen trots att alla kan begripa att det är en alldeles för komplicerad fråga för att kunna överlämnas åt den direkta demokratin.


Läs mer här


Richard Swartz, och många anda, borde väl göra en pudel, eller Mea Culpa som det heter på latin.


Till exempel Lars Jonung, nybliven chef för Finanspolitiska Rådet, sedan Lars Calmfors lämnat den posten.

Det var inte folket som besegrade eliten.
Det var den slutna ekonomins särintresse som besegrade den öppnas.


Nejsidan fann sitt starkaste stöd hos låginkomsttagare, anställda i stat och kommun, lågutbildade, LO-medlemmar, kvinnor och på landsbygden.

Ja-väljarna fanns främst bland höginkomsttagare, privatanställda, högutbildade, egenföretagare, Saco-medlemmar, män och i städerna.



Lars Jonung kolumn DNs ledarsida 10/9 2004

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB