Tyska författningsdomstolen stoppar Lissabon-fördraget - Den svenska statstelevisionen vilseleder om detta

- Lissabonfördraget, som reglerar hur EU ska styras, har kommit ett steg närmare att träda i kraft. Tysklands författningsdomstol har beslutat att fördraget är förenligt med den tyska grundlagen, kan man läsa hos Statstelevisionen, eller om det är Statsradion.

Det som har hänt är att den tyska författningsdomstolen precis som när Maastrichtfördraget behandlades i domstolen 1992 sätter gränser på en lång rad områden för hur långt den europeiska integrationen ska kunna gå utan att hota det demokratiska styrelseskicket.

All makt utgår från folket, heter det även i den tyska författningen och författningsdomstolen anser att det är det tyska folket som avses.

Domstolen slår fast att EU inte är en ”statsanalog” organisation och att EU-parlamentet inte representerar ett europeiskt statsfolk.

EU förblir ett förbund mellan självständiga demokratiska stater och EU-parlamentet företräder folken i dessa stater.

För att den fortsatta integrationen inte ska skena iväg utom kontroll för de demokratiska instanserna krävs att de ges förstärkta kontrollmöjligheter. Utan förbättrad parlamentarisk kontroll riskerar demokratin att urholkas.

Här i Sverige har vi inte detta skydd av någon författningsdomstol .
Storhetsberusade (Bildt) eller naivt välmenande (Cecilia Malmström) politiker kan i antagligen lagliga former, överläma Riket till främmande makter.

Den som överklagat i Tyskland heter von Stauffenberg, vars pappa är känd från en film nyligen...

Läs mer här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB